Színészvarázslók

A legnagyobb magyar színészek legszebb filmjei

(234 megtekintés)

Mindszenty - Szeretlek, Faust (2020)
Pap és Színész. Mindszenty József, a püspök - Jávor Pál, a Színész. Közös sors 1944-ben, a sopronkőhidai fegyházban. A találkozásból pokoljárás lesz. Jávor végigvezeti a Papot életének legfontosabb állomásain addig - és a jövőben, haláláig. Hogy a Pap eldönthesse, vállalja-e a gyötrelmes életet. Közben a háttérben az egész magyar XX. század. Ismert történelmi alakok, nem ismert helyzetek. A szenvedélyes út tétje maga az Élet. A film alapjául szolgáló előadás tizenhat évig volt színpadon, ugyanazokkal a színészekkel, akik most is a főszereplők, a sikersorozat most a filmvásznon folytatódhat.

Kautzky Armand

A koppányi aga testamentuma (1967)
Fekete Istvánnak az azonos című regényéből készült filmet Zsurzs Éva rendezte. A parádés szereposztásban helyet kapott Benkő Péter és Tolnay Klári is, de Szirtes András, Bessenyei Ferenc és Bodrogi Gyula is emlékezeteset alakított a török korban játszódó történelmi kalandfilmben. A romantikus elemeket felvonultató történet egy párbajjal kezdődik, amelynek vesztese – egy török főúr – egy végvári vitézre hagyja a vagyonával együtt a szépséges lányát is. Viszont a kincsre és a török lányra mások, idegenszívű zsoldosok is szemet vetnek. Megindul az izgalmas és fordulatos cselekmény, amely korhűen igyekszik bemutatni a történelmi Magyarország török hódoltságának viszontagságait.

Benkő Péter

Tolnay Klári

Bodrogi Gyula

Bessenyei Ferenc

Mágnás Miska (0)
Korláthy gróf lánya a falusi vásárban megismerkedik Baracs István vasútépítő mérnökkel, és egymásba szeretnek. A grófi család persze soha nem egyezne bele a házasságba, ők csak nemesi vőlegényt szeretnének. Bár míg érdekeik úgy kívánják, szívesen látott vendégként fogadják Baracs mérnököt a kastélyban, de házasságról hallani sem akarnak. Miska, a lovászfiú és Marcsa, a cselédlány azonban másként vélekednek. Ők ki tudja miért, jól értik, hogyan kell a szívügyeket megoldani…

Mészáros Ági

Gábor Miklós

A piros bugyelláris (0)
Csillag Pali őrmester búcsúzik Mencikétől, s közben elveszíti bugyellárisát. Egy másik faluban Zsófi várja - immár hat esztendeje. Csakhogy időközben férjhez ment Török bíróhoz, aki azonban visszaengedné Csillag Palihoz. Csapatával meg is érkezik a legény. Elveszett bugyellárisában volt a huszárok zsoldja. Török ravaszul felajánl neki 500 forintot, ha vigyáz a ház becsületére, ám a bíróné láttán Pali nem kér a segítségből. Török közben elutazott, és titokban hazatér. Zsófi vacsorára hívja Palit, ahol semmi sem történik, a visszatérő bíró mégis elkergeti feleségét, és feljelenti Csillag Palit az 500 forint miatt. Végül a bugyelláris és a bíró pénze is megkerül, a bíró kibékül Zsófival és Pali is megtalálja a párját Mencike személyében.

Eladó birtok (0)
A fiatal birtokos, Marjánszky Mihály Pálfán gazdálkodik. Csak a föld érdekli, agglegény marad. Aztán mégis elvenné a gazdag hozományú Borcsányi Erzsit, akit személyesen nem ismer. Útban lánykérőbe egy lakodalomban köt ki, s ott megismerkedik egy lánnyal, akit parasztlánynak vél. Kiderül később, hogy ő a kiszemeltje, ám Erzsi a legényt viselkedése alapján betyárnak tartja. Ezt erősíti, hogy Mihály lopásügybe keveredik. A férfi ártatlan, ám Borcsányiékról kiderül, hogy szegények. A Marjánszkyak révén végül megoldódnak az anyagi bonyodalmak, Mihály és Erzsi egy pár lesz.

Gobbi Hilda

Mihályffi Béla

Páger Antal

A leányvári boszorkány (0)
Méliusz Mátyás zálogházában nagy a forgalom. A közelben lévő erdészeti és bányászati főiskola lump diákjai rendszeres látogatói az intézménynek. Cseróczy Béla és barátai számára további vonzerőt jelent a ház lányainak, Helénnek és Málikának szépsége. Amikor jótékony célú jelmezbált szerveznek, természetes, hogy Méliuszékat is meghívják. A bálon sorsdöntő dolgok történnek, Béla és Helén szerelme veszélyben van.

Csortos Gyula

Doktor Kovács István (0)
Dr. Kovács (Páger Antal), aki egy sokgyerekes felvidéki család sarja, fiatalon jogászprofesszor lesz az egyetemen. Tatár Adát (Simor Erzsi), egy felkapaszkodott ügyvéd lányát venné feleségül, de ez a família lenézi az ő családját. Kovács régi szerelme, Balog Ági (Tóth Júlia) mellett dönt. A parasztlányból lett méltóságos asszony és Kovács magyarságtudatot erősítő előadásai megosztják az ismerősök, hallgatók táborát, ám a miniszter támogatja őket.

Fekete István

Páger Antal

Hunyady Sándor

Harrison és Barrison (0)
Harrison és Barrison (1917) Vígjáték film, Károly Lajthay főszereplésével, szerepében a filmet rendezte Alexander Korda, az oldalunkon megtalálhatod a film szereplőit, előzeteseit, posztereit és letölthetsz nagy felbontású háttérképeket és leírhatod saját véleményedet a filmről.

A tanítónő (0)
Bródy Sándor színművéből készült történet főhőse Flóra, a tanítónő, aki hivatástudatának és esküjének megfelelően szeretne tanítani falun. Szépsége és tisztasága miatt konfliktushelyzetbe kerül a helyi hatalmasságokkal, valamint a vidék földbirtokos családjával. Igazsága tudatában szembeszáll ugyan velük, de csak az öreg pap rokonszenvére számíthat. Ifjabb Nagy István, a léha, kicsapongó életet élő földbirtokos fiú beleszeret Flórába, és a szerelem megváltoztatja őt: a lány mellé áll, leleplezi a kéjsóvár képmutatókat. Végül idősebb Nagy István megkéri a fia számára Flóra kezét.

Jávor Pál

Uz Bence (0)
Bagyoni László menekülni kényszerül, mert a kis székely faluban engedély nélkül adott ki újságot. Barátja, a hegyekben élő Uz Bence szeretettel befogadja. A jegyző lánya, Leticia egy vadásztársasággal érkezik a hegyekbe. Vőlegénye, Jonescu féltékenykedni kezd Bagyonira, ezért a kirándulás haraggal végződik. Uz Bence a vadászat révén pénzhet jut és el akarja venni régi szerelmét, Julist, aki azonban már máshoz ment férjhez. Bence közbenjárására a jegyző törölteti Bagyoni büntetését. Időközben meghal Julis férje, és az asszony egyedül marad a csecsemővel. A gyereket Julis Bencére bízza, míg szolgálni megy a városba.

Jávor Pál

Heten, mint a gonoszok (1943)
Két bohém ikertestvér, egy festő és egy zeneszerző örökös gondokkal küzdve tengeti alapjában véve vidám életét. A sikerre várnak, mely kiemelné őket az anyagi gondok közül, de a siker késik. A szomszédos vurstli környékén egy csapat gyerek zenekarba verődik, s a muzsikus fivér vándorzenekart alakít belőlük. Csatlakozik hozzájuk a hintáslegény és menyasszonya is. Egy hoteltulajdonos lánya beleszeret a zeneszerzőbe, anyja pedig a festőbe. Pártfogásukba veszik a zenekart, amely ettől kezdve a szálloda kertjében lép fel óriási sikerrel.

Priscilla (0)
Amikor a tinédzser Priscilla Beaulieu egy bulin találkozik az akkor már szupersztár Elvis Presley-vel, a közösen töltött, intim pillanatokban az énekes egy teljesen más emberré válik: izgalmas szerető, szövetséges a magányban, és gyengéd legjobb barát. Sofia Coppola Priscilla Presley 1985-ben megjelent Elvis és én című könyvét vette alapul a filmhez, melyben a nő szemszögéből meséli el Elvis és Priscilla hosszú és viharos kapcsolatát, a német katonai bázistól a Graceland-i álombirtokon töltött időkig.

Mephisto (0)
Hendrik Höfgen, a tehetséges fiatal színész ambícióit nem elégítik ki a hamburgi színházban játszott szerepek. Berlinbe szerződik, hogy eljátszhassa élete nagy szerepálmát, a Mephistót. Mérhetetlen becsvágy fűti, és sikerei miatt észre sem veszi, miként keveredik bele egyre jobban a politikába, és köteleződik el egyre inkább a nácik mellett… Szabó István 1981-ben Oscar-díjat nyert filmalkotása díjak és rangos jelölések sorát kapta. Cannes-ban legjobb forgatókönyv- és Fipresci díjat kapott, valamint jelölték az Arany Pálmára is. Elnyerte a David di Donatello díjat, valamint a Bafta gálán jelölték a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

Apró hősök (0)
A Dzsungel mentőakció alkotóinak új animációs filmje az ókori Görögországban játszódik Egy gyönyörű és virágzó kikötővárosában, Yolcosban békés az élet, egészen addig, amíg a lakosságot nem fenyegeti Poszeidón haragja Egy fiatal, kalandvágyó egér és a macska, aki örökbe fogadta őt, segít az idős Jasonnak és argonautáinak a város megmentésében

Beszterce ostroma (1948)
Pongrácz István gróf különc figura, középkori várúrnak képzeli magát és háborúsdit játszik Forget őrnaggyal. A háború szünetében bált rendeznek, de ehhez várúrnő kell. A gróf megveszi Estellát a cirkusztól, aki megszökik az ifj. Behenczyvel Besztercebányára. A gróf ultimátumot ad a városnak, hogy adják vissza Estellát, vagy lerombolja a várost. A nemleges válasz hallatán Pongrácz gróf megindítja hadait... Mikszáth sok humorral és drámai erővel írt klasszikus regényének filmes változatát Keleti Márton rendezte, akinek a fordulat évét követően ezzel a komikumból a tragédiába hajló filmmel indult be újra a rendezői pályája. Ajtay Andor, Tolnai Klári, Feleki Kamill, Rajnay Gábor és Turay Ida neve fémjelzi a film elévülhetetlen érdemeit.

A tanú (1977)
Bacsó Péter 1968-69-ben rendezett szatírája olyannyira beletalált az akkori rezsim hamis önképébe, hogy bő tíz éven át be sem mutathatták. A mozifilm legelső nyilvános vetítése 1979-ben volt. 1981-ben még a XXIV. cannes-i filmfesztiválon is szerepelt, de nem versenyfilmként, hanem az Un certain regard szekcióban, olyan nagy sikerrel, hogy azonnal megvásárolta harminckét ország. A tanú 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar film közé. Napjainkban is az egyik legtöbbet idézett mozifilmünk, Pelikán és Virág elvtárs örökbecsű aranyköpései mára a magyar közbeszéd kincseivé lettek, amelyeken generációk óta ugyanolyan jóízűen vidulunk. Kállai Ferenc és Őze Lajos kettősének időszerűségéből mit sem von le a közel fél évszázados film klasszisa.

A miniszter félrelép (1997)
A miniszter félrelép egy 1997-es magyar filmvígjáték, Kern András, Koltai Róbert és Dobó Kata főszereplésével. Ray Cooney eredeti színdarabját (Out of Order) a magyar filmesek álmodták mozivászonra, amelyből az 1990 utáni magyar filmgyártás legnézettebb alkotása született: a mozikban több mint 600 ezren látták. Az abszurd történet bővelkedik helyzetkomikumban: egy cinikus kormánytag alaposan belekerül a pácba, mert az ellenzék titkárnőjével van légyottja a patinás Astoria hotelben, ám a legizgalmasabb pillanatban ölükbe pottyan egy hulla. A rémült miniszter a titkárát ugrasztja, hozzon rendbe mindent, de az akció nem pont úgy sikerül, ahogy akarták. Megjelenik a féltékeny férj, szétveri a berendezést, a szállodaigazgató pánikba esik, a hulla pedig lábra kap…

A nagymama (1916)
A nagymama

A szerencsefia (1916)
A szerencsefia

Rudolf Péter - 1945 (2001)

1945